
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

FEB 1 9 2013 

Darren Wakefield 
Wakefield Drilling & Blasting 
48 Deertrees Road 
Harrison, ME 04040 

Ref. No. 13-0007 

Dear Mr. Wakefield: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your January 2, 2013 e-mail requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 00-180) applicable to the reclassification and 
segregation of certain explosive articles when transported by motor vehicle. Specifically, 
you ask whether a transport vehicle is required to be placarded if: ( 1) it contains packages of 
UN0289, Cord, detonating, 1.4D, reclassed from UN0065, Cord, detonating, l.ID, under the 
conditions prescribed in§ 173.63(a); (2) the explosive articles are transported on the same 
transport vehicle as other authorized and compatible Division 1.4 materials as prescribed in 
§ 177.848; (3) the aggregate gross weight of all Division 1.4 packages on the transport 
vehicle is less than 454 kg (1 001 lbs) as prescribed in § 172.504; and ( 4) any detonators and 
detonating cord on the transport vehicle are segregated as prescribed in§ 177.835(g). 

The answer is no, a transport vehicle containing the Division 1.4 materials you describe is 
not required to be placarded under the HMR. Additionally, under the Federal hazmat 
transportation law, a State or local jurisdiction could not require such a transport vehicle to 
be placarded; however, the authorized placard may be displayed permissively on a transport 
vehicle as prescribed in§ 172.502(c). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief: Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Wednesday, January 02, 2013 2:24 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: letter of interpretation/clarification. 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Darren Wakefield [mailto:wakefieldblasting@gmail.com] 
Sent: Wednesday, January 02, 2013 1:25PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: letter of interpretation/clarification. 

To whom it may concern, 

bplosive__s 
13- OD07 

I'm requesting a letter of clarification regarding the following regulations and subsequent exceptions. 

It is my understanding according to cfr title 49 (173.63 -transport exceptions) that you CAN transport detonating 
cord UNPLACARDED as long as your hauling less than 99lbs gross weight of the item including packaging and 
there can be no more than 6.5 grams of explosive content per 30 em of det cord. This will then allow you to 
transport the product under UN# 0289 which in tum classifies it as division 1.4. Under cfr title 49 (172.504-
placarding) it states that you can haul division 1.4 items( which are included in table 2 ) as long as your hauling 
less than 1001 Lbs. 

Under title 49 cfr (177.835- paragraph g- part 3- subpart ii) there are exceptions for hauling detonators with 
division 1.4 products as long as your hauling the detonators in a seperate compartment and your magazine meets 
the requirements of IME standard 22. 

1) As long as I meet all of the forementioned requirements can I legally transport these items UNPLACARDED? 

2) If so, are there any state laws that could supercede federal DOT laws. 

Sincerely, 
Darren Wakefield 
Wakefield Drilling & Blasting 
1-207-583-4839 

1 


